3temp

Hipster brygger kaffe över hela världen via internet

Konsten att brygga ett bra kaffe är lika mycket mode, trender och livsstil som det är kemi och matematiska uträkningar. Kaffebryggaren Hipster är en digital innovation eftersom den kan fjärrstyras över nätet från Arvika, där skaparen 3temp finns. Det går att kommunicera hur den ska brygga, när den ska brygga och den talar själv om när den behöver en reservdel eller service. 3temp har 500 kaffebryggare utspridda över hela världen som de ständigt pratar med.

Vad som motiverade oss till digitalisering

  • Vi ville ha möjlighet att fjärrstyra vilket recept bryggaren ska brygga efter, hur mycket kaffe den ska använda, vilken vattentemperatur den ska ha och när den ska brygga.
  • Att kunna fjärrstyra en kaffebryggare via internet underlättar service och underhåll och gör den därför mer kostnadseffektiv.

Vi har jobbat med följande motorer:

1. Vision, misson och värderingar

2. Strategiarbete

4. Processer

Resultatet av digitaliseringen

  • Vi har kontroll på bryggaren från dess tillverkning och under hela dess livslängd ute hos kund.
  • Rent administrativt gör bryggaren det största jobbet själv vilket gör den kostnadseffektiv.
  • Vi kan erbjuda snabb service och underhåll över hela världen.
  • Bryggaren är energisnål vilket gör den miljövänlig.

Kan fjärrstyra och förutse behov av service

Kaffebryggaren Hipster styrs från en Linuxplattform och relationsdatabasen, Mysql, som är en open source lösning. Vi har utvecklat all hårdvara och mjukvara och vi programmerar själva bryggarens elektronikkort som läggs i vår databas vilket gör att bryggarens historik finns på nätet. Med bryggaren följer en nätverkskontakt, ett modem och ett simkort. Simkortet medför en månadskostnad för slutkund. Telia är vår leverantör som täcker EU och USA där många av våra slutkunder finns. I Australien och Asien får våra återförsäljare ta ansvar för lokal nätleverantör.

När bryggaren skickar ett felmeddelande kan vi direkt fjärrstyra justeringar. Vi kan också förutse när maskinen behöver en reservdel eller service vilket gör den kostnadseffektiv. Vår bryggare har dessutom direkt vattentillförsel som bara drar el medan den brygger kaffet som hamnar i en termos. När den bryggt färdigt stängs bryggaren av vilket gör den energisnål. Detta gör att vår kaffebryggare och den här affärsmodellen både kostnadseffektiv och miljövänlig – en så kallad cirkulär ekonomi.

Fakta

3temp utvecklar, tillverkar och marknadsför kaffebryggare för den professionella internationella marknaden. Förutom kaffebryggare erbjuder företaget även espressomaskiner, kaffekvarnar, installation, utbildning barista-support samt teknisk service.

Peter Larsson, CTO, 3temp

Läs mer om företaget

500

3temp har 500 kaffebryggare utspridda över världen som de pratar med.

Lärdomar från projektet

  • Tekniken gör att vi lätt kan lära oss vad som säljer, när det säljer och hur mycket som säljs.
  • Bryggaren är dyr vilket gör att små restauranger och caféer har svårt att investera i en – på sikt kommer vi också att hyra ut våra bryggare vilket också kommer att ge oss möjlighet att ständigt uppdatera dem och leverera högsta kvalitet till våra kunder.

Är ditt företag redo för nästa steg?

Vi guidar ditt företag genom den digitala resan!

Vill du veta mer om de 9 digitaliseringsmotorerna och testa din digitala mognad?

Starta digitaliseringsguiden

Be digital hjälper dig att hitta rätt leverantör

När du vet vilka områden ditt företag ska fokusera på är det dags att matcha dig med rätt företag.

Gå till matchningstjänsten
Skip to toolbar