Cross Control

Dramatisk expansion tack vare utveckling i små steg

Företaget Cross Control i Alfta i Hälsingland har växt kraftigt de senaste åren. I mitten av december i fjol blev det klart att man investerar drygt 25 miljoner kronor i att modernisera och utveckla företaget ytterligare, bland annat med ny testutrustning och fler robotar. Bakom framgången ligger en mångårig strategi att själva utveckla och testa datafunktioner i små steg.

Vad som motiverade oss till digitalisering

  • Vi konstaterade att vi hade databaser på flera platser i verksamheten och ville använda informationen på ett smartare sätt.
  • Vi ville ha ett bättre stöd för att bland annat öka säkerhet och spårbarhet
  • Vi ville bygga ett system som stöttar verksamheten idag, men samtidigt utveckla ett system som är öppet för nya funktioner i framtiden.

Vi har jobbat med följande motorer:

1. Vision, misson och värderingar

2. Strategiarbete

3. Organisation

Resultatet av digitaliseringen

  • Med vårt egenutvecklade verktyg Workflow, som är en del av vårt produktionsstyrningssystem, kan vi koppla ihop produktionsdata med testresultat, arbetsinstruktioner och utbildningsinformation och få en överblick som inte var möjlig tidigare.
  • Vi har tagit stora steg när det gäller spårbarhet och säkerhet eftersom vi kan följa alla moment i processen på en mer detaljerad nivå.
  • Revisionshantering har blivit betydligt enklare och säkrare med till exempel signering via personliga id-taggar.
  • Delaktigheten har ökat genom att relevant data visualiseras på tv-skärmar så att alla medarbetare kan se hur vi ligger till.

Testa nya lösningar på ett flexibelt sätt

Under många år har vi haft en strategi att jobba med intern systemutveckling nära verksamheten för att kunna testa nya lösningar på ett flexibelt sätt. Vi har fångat upp idéer inom företaget och kört piloter. Vissa saker har fungerat, andra har hamnat i papperskorgen. Det som lett till framgång och expansion är vårt verksamhetssystem Workflow. Det började med att vi ville förbättra produktionsprotokollen. När vi väl tittade på hur de kunde digitaliseras i nästa steg med personliga taggar för signering av instruktioner och revisioner så tog vår utvecklare samtidigt fram ett utkast till ett nytt, smartare system.

Med det blev det tydligt att det fanns en otrolig potential i att koppla ihop våra databaser och korrelera data från flera källor, och det är det vi gör nu i Workflow. Tack vare utvecklingsavdelningens långa erfarenhet och gedigna kunskap om det vi gör har vi en snabbfotad idéutveckling som är förankrad på golvet.

Workflow har blivit ett system som säkerställer kvaliteten i hela verksamheten, från produktion till administration, men det började med små steg och tester ute i verkligheten.

Fakta

Cross Control tillverkar och utvecklar elektronikprodukter som används i styrsystem på maskiner i skogs- och gruvindustrin och inom jordbruket. Fabrik och huvudkontor ligger i Alfta i Hälsingland. I dagsläget har företaget cirka 200 anställda i Sverige och på flera håll i världen.

Läs mer om företaget

Lärdomar från projektet

Är ditt företag redo för nästa steg?

Vi guidar ditt företag genom den digitala resan!

Vill du veta mer om de 9 digitaliseringsmotorerna och testa din digitala mognad?

Starta digitaliseringsguiden

Be digital hjälper dig att hitta rätt leverantör

När du vet vilka områden ditt företag ska fokusera på är det dags att matcha dig med rätt företag.

Gå till matchningstjänsten
Skip to toolbar