Filterteknik

Digitalt bibliotek över alla filter gör att maskinerna fungerar och produktionen rullar på

Med Filtertekniks online-system, Lekang filtersystem, kan kunderna hålla koll på när de behöver byta filter i sina maskiner. Här finns ett register över filter till allt från maskiner, verkstäder, ventilation och fastigheter, till olja, luft och bränsle. Kunderna kan bygga upp sitt eget bibliotek med just de filtersorter som de behöver för att ha koll på exakt vilket filter som behövs till vilken maskin och när det behöver bytas ut.

Vad som motiverade oss till digitalisering

  • Vi ville ha ett system som säkerställer att filtren byts ut i tid för att alla maskiner ska fungera optimalt.
  • Vi strävar efter att ständigt förenkla för våra kunder och därför var det självklart att automatisera filterhanteringen när vi såg att möjligheten fanns.
  • Vi ville dela med oss av vår kunskap och göra den lättillgänglig så att kunderna inte behöver lägga tid på filterhantering i onödan.

Vi har jobbat med följande motorer:

1. Vision, misson och värderingar

2. Strategiarbete

6. Data & analys

Resultatet av digitaliseringen

  • Kunderna uppskattar att allt finns samlat på ett ställe och för varje funktion vi utvecklar skapar vi mer värde för dem.
  • Vi är unika med att erbjuda den här bredden av filter och mängden av information, vilket har gett oss ett försprång gentemot våra konkurrenter.
  • Systemet bygger lojalitet och långsiktighet, vilket gjort att vi behåller många kunder.

Enkelt att både beställa och administrera

Filtersystemet finns integrerat på Filtertekniks webb och går att nå via mobiltelefon. Resan har pågått i 30 år, från disketter, till webblösning och snart som som app för mobila enheter.

De kunder som anlitar Filterteknik som huvudleverantör får ett abonnemang och ett login till filtersystemet. De ser sin historik, lagersaldo, priser och en mycket bra översikt över vad som ska göras och vilka filter som behöver bytas. De kan även hålla koll på filtrens tekniska egenskaper, beställa nya filter och följa sina aktuella ordrar.

Genom att söka på respektive maskin om de exempelvis har en maskinpark, får de fram all information de behöver för att kunna beställa nya filter. De som vill kan beställa ett kit som de får skickat till sig packat och uppmärkt för att det ska vara lätt att veta var respektive filter hör hemma.

Detta gör att det både blir enkelt att beställa för kunden och att administrera för Filterteknik själva. Även återförsäljare använder systemet för att bygga upp databaser åt sina kunder. Genom att använda systemets uppgifter på kundernas maskiner kan Filterteknik använda den datan för att skapa prognoser och på så sätt se till att ha rätt filter på lager.

Filterteknik har tre personer anställda för att hantera utveckling av data och funktionalitet. Systemet har 2 000 användare och servar kunder i Norge, Sverige och Danmark.

I systemet finns även en marknadsportal där Filterteknik kan lägga upp nyheter, tips och tricks. Filterteknik stöttar även användarna genom utbildning i hur systemet fungerar för att de ska kunna nyttja verktyget maximalt. Säljarna genomför denna ute hos kunderna eller på Filterteknik.

Fakta

Filterteknik Sverige AB är ett serviceföretag med över 50 års erfarenhet av filter. De är återförsäljare av alla typer av filter oavsett om det gäller hydraulik-, bränsle-, vatten-, process-, eller ventilationsfiltrering. De hjälper sina kunder att hitta rätt filter av hög kvalitet och jobbar utifrån visionen ”Vi förenklar våra kunders vardag genom kunskap, kvalitet och effektiva lösningar”.

Läs mer om företaget

Lärdomar från projektet

  • Att lyssna på kunden är viktigt för att verkligen skapa kundnytta. Till nästa version kommer vi därför att använda oss av en panel med kunder som frekvent använder systemet
  • Att inte vara beroende av en enda leverantör. Många bör kunna hantera verktyget.
  • Det pågår ständigt utveckling inom IT-området och man blir aldrig färdig, det är viktigt att ha med sig.

Är ditt företag redo för nästa steg?

Vi guidar ditt företag genom den digitala resan!

Vill du veta mer om de 9 digitaliseringsmotorerna och testa din digitala mognad?

Starta digitaliseringsguiden

Be digital hjälper dig att hitta rätt leverantör

När du vet vilka områden ditt företag ska fokusera på är det dags att matcha dig med rätt företag.

Gå till matchningstjänsten
Skip to toolbar