Intertechna

DIGITAL ÖVERVAKNING VARJE SEKUND ÖKAR MASKINERS LIVSLÄNGD MED FLERA ÅR

Intertechnas system Bluvision, som bygger på artificiell intelligens, övervakar maskiner online dygnet runt för att upptäcka avvikelser. Tack vare det kan kunderna planera reparationer och undvika kostsamma driftstopp. De kan även utnyttja maskinerna så länge som möjligt istället för att byta ut dem när de passerat ett visst datum. För den här uppfinningen vann Intertechna pris för bästa innovation på mässan Scan Automatic.

Vad som motiverade oss till digitalisering

 • En pump eller en maskin som havererar kan kosta 100 000-tals kronor i utebliven produktion, vi ville minimera risken för dyra driftstopp.
 • Vi såg att fullt fungerande maskiner byts ut i onödan på grund av ålder och ville därför hitta ett sätt att utnyttja maskinerna så länge som de faktiskt fungerar.
 • Genom ett digitalt system såg vi att vi kunde effektivisera övervakningen av maskiner eftersom det inte skulle behövas någon personal på plats fysiskt i en anläggning.

Vi har jobbat med följande motorer:

1. Vision, misson och värderingar

2. Strategiarbete

5. Infrastruktur

Resultatet av digitaliseringen

 • Intertechnas omsättning ökade med cirka 10-15 procent under det första året som de sålde Bluvision och försäljningsvolymen spås öka stort framöver.
 • Intertechna kan utöka sitt erbjudande med fler tjänster inom övervakning, support och utbildningar.
 • Bluvision kostar en fjärdedel av priset jämfört med traditionella övervakningssystem och bidrar till att kunderna kan använda sina maskiner flera år längre.
 • Inga egna it-system behövs. Det räcker med dator, surfplatta eller smart telefon.
 • Det tar bara några timmar att få igång ett komplett system.

Mäter vibrationer 26 000 gånger per sekund och håller i fyra till fem år

Maskinövervakningen sker via en liten intelligent givare med sensorer, sändare och batteri. Bluvision-systemet bygger på den så kallade Beacon-teknologin, vilken är densamma som används i alla smarta telefoner. Givaren klistras fast på maskinen och genom artificiell intelligens lär den sig maskinens naturliga beteende under olika produktionscykler. På det viset skapas ett digitalt fingeravtryck.

Ett minne i givaren kopplas till en smart telefon eller surfplatta som kickar igång den. Då kan den mäta ljus, magnetfält, temperatur och vibrationer för att skicka data till den krypterade databasen Bluvision, som ligger i molnet. Kunden loggar in på en webbportal för att se grafik över alla sina maskiner, sätta larmgränser och bestämma vilka personer som ska få larm när avvikelser sker.

Beacon-givaren mäter vibrationer 26 000 gånger per sekund och batteriet räcker i fyra till fem år. När det tar slut byts hela givaren ut. Genom att använda mjukvara och komponenter från telekomindustrin har man inte behövt utveckla allt från början. Därför är produktionskostnaden låg.

Det går att använda övervakningssystemet på all tänkbar utrustning, exempelvis pumpar, motorer, växellådor, maltkrossar och transportband. Det första systemet installerade Intertechna i oktober 2017 på ett pappersbruk. Idag används det av bland annat Billerud Korsnäs, Volvo, Astra Zeneca och många andra stora företag.

Fakta

Intertechna säljer utrustning och tjänster för Internet of Things (IoT), maskinövervakning och kalibrering samt system för ronder och operatörstillsyn. Målet är att öka tillgängligheten i produktionen. De verkar i Norden och riktar sig främst mot tillverkningsindustri, verkstadsindustri och processindustri.

Läs mer om företaget

15

Intertechna ökade sin omsättning med 10-15 procent det första året som de sålde Bluvision.

1/4

Bluvision kostar en fjärdedel av priset jämfört med traditionella övervakningssystem.

26 000

Beacon-givaren mäter vibrationer 26 000 gånger per sekund.

Lärdomar från projektet

 • Vi har fått övertyga kunderna att Bluvision är så bra och effektivt som vi säger, det är den största utmaningen vi haft, så vi har fått öva på att argumentera.
 • När det handlar om ny teknik måste man räkna med barnsjukdomar som kan göra att allt tar längre tid.
 • Leverantören var ett amerikanskt bolag och vi var vana att jobba mot den marknaden, men ett tips till den som inte är van är att vara noggrann, förklara marknaden och visa resultat.

Är ditt företag redo för nästa steg?

Vi guidar ditt företag genom den digitala resan!

Vill du veta mer om de 9 digitaliseringsmotorerna och testa din digitala mognad?

Starta digitaliseringsguiden

Be digital hjälper dig att hitta rätt leverantör

När du vet vilka områden ditt företag ska fokusera på är det dags att matcha dig med rätt företag.

Gå till matchningstjänsten
Skip to toolbar