Så säger en av våra kursdeltagare om denna kurs:

Innehåll

Tryck på det avsnitt du vill se, så kommer du direkt dit.

    1. Inledning
    2. Ljud
    3. Kameror
    4. Ljus
    5. Så fungerar Green Screen
    6. Set up – så kopplar du upp din streamingutrustning
    7. Programvaror
    8. OBS Interface
    9. Skapa scen och lägg till kamera och mikrofon
    10. Lägg till en presentation i en OBS scen
    11. Använd flera kameror samtidigt
    12. Kamerainställningar
    13. Två kameror och två mikrofoner
    14. Lägg till text och logotyp
    15. Visa film i en scen
    16. Overlays
    17. Green Screen – Användningsområden
    18. Studioläge i OBS
    19. Sänd din OBS-produktion via Zoom
    20. Synka ljud och bild
    21. Lägg till en chatt
    22. Kurssammanfattning

Denna kurs kan med fördel kombineras med webbkursen i digital presentationsteknik.

Avsnitt 1: Inledning

I den här videokursen får du lära dig:

  • skapa egna liveproduktioner för flexibla, digitala möten och livestreaming.
  • hur du kan använda din produktion när du deltar som utställare i en digital mässa.
  • hur du kan skapa en virtuell och flexibel mötesplats som lyfter dina Zoom och Teamsmöten till en ny nivå.
  • arbeta med bild, ljud och ljussättning för ett högkvalitativt resultat.
  • hantera teknik och programvaror som används i din produktion.

Efter genomförd kurs har du fått den grundläggande kunskapen som krävs för att kunna skapa och genomföra livesändningar och andra digitala möten och events.

Avsnitt 2: Ljud

I alla typer av digitala möten och livesändningar är ljudet en mycket viktig detalj att lägga lite extra fokus på. Ingen tycker om att sitta i ett möte eller följa en livesändning som har dåligt ljud. Faktum är att ett bra ljud kan rädda en dålig bild!

Ljud är en av de svåraste delarna att behärska i dessa sammanhang och därför kommer vi i det här avsnittet att prata en hel del om detta ämne.

För att skapa bästa tänkbara förutsättningar för bra ljud finns det fem generella saker att ta med i sammanhanget:

  1. Val av plats/lokal för din inspelning eller livesändning
  2. Val av mikrofon/mikrofoner
  3. Mikrofonplacering
  4. Val av ljudkort och ljudinställningar
  5. Medhörning/monitorering

Avsnitt 3: Kameror

I det här avsnittet går vi igenom och visar olika typer av kameror du kan använda i din livesändning. Vi tittar på allt från en vanlig webbkamera till mer avancerade alternativ för att få bästa tänkbara bildkvalitet. Du lär dig också hur du med hjälp av ett hdmi capture card för över din kamerasignal till datorn för att kunna använda den i ditt möte.

Avsnitt 4: Ljus

Du kanske någon gång har hört att ljuset är kamerans bästa vän. Det stämmer väldigt bra! Faktum är att en bra ljussättning spelar stor roll om du vill skapa en bra tittarupplevelse i din livesändning eller digitala möte. I det här avsnittet pratar vi om olika typer av ljussättning, lampor och tekniker du kan använda för att skapa ett bra ljus i din studio.

Avsnitt 5: Så fungerar Green Screen

Kanske har du funderat över hur nyhetsuppläsaren i TV, eller TV-studion för din favorit-talkshow kan ha så fin inredning i bakgrunden? Rörliga väggar och snygg 3D-grafik, en massa små TV-skärmar som spelar upp sitt program eller en vacker skyline över New York som i David Letterman Show?

Faktum är att det mesta av det du ser inte är “på riktigt”, utan framställt på digital väg genom att filma mot en grön duk som kallas Green Screen. I redigeringsprogrammet som används finns en funktion som heter Chroma Key, eller Keying, som har till uppgift att ta bort allt som är knallgrönt i bilden och ersätta den gröna färgen med genomskinlighet. Det gör att du kan lägga t.ex. en annan bild, grafik, Powerpoint-presentation eller video som bakgrund. Personen i bild placeras alltså på digital väg mellan kameralinsen och den virtuella bakgrunden. Det här är en teknik som även används flitigt vid digitala livesändningar. Funktionen finns inbyggd i gratisprogrammet OBS Studio, som vi använder i den här kursen. I det här avsnittet går vi genom grunderna i hur du använder green screen i din livesändning.

Avsnitt 6: Setup – så kopplar du upp din streamingutrustning

I det här avsnittet tittar vi närmare på hela din setup och går systematiskt igenom hur du kopplar in all nödvändig utrustning såsom kameror, mikrofoner, ljudkort m.m. i din dator för att komma igång och bygga din liveproduktion i programmet OBS Studio. Vi pratar också om vilken typ av dator som lämpar sig bäst för att livestreama.

Avsnitt 7: Programvaror

I det här avsnittet visar vi de programvaror och plugins vi använder, i den här kursen, för att komma igång med vår livesändning. Vi visar var du hittar dessa programvaror för nedladdning och hur du installerar dem på din streamingdator.

Programmen är:

  • OBS Studio
  • NDI Tools
  • OBS-NDI-plugin
  • Zoom Video Conferencing

Avsnitt 8: OBS Interface

I det här avsnittet gör vi en snabbgenomgång av programmet OBS Studios gränssnitt.

Avsnitt 9: Skapa scen och lägg till kamera och mikrofon

Nu har det blivit dags att skapa vår första scen i OBS Studio. I det här avsnittet lägger vi till vår första kamera och en ljudkälla (mikrofon via det externa ljudkortet) till scenen.

Avsnitt 10: Lägg till en presentation i en OBS-scen

I det här avsnittet utvecklar vi vår första scen vidare genom att lägga till en Google presentation som placeras i helbild bakom kameravyn med föreläsaren. För att göra det enklare att hålla koll på OBS-fönstret och presentationen samtidigt så underlättar det avsevärt att ha en extra bildskärm inkopplad till streamingdatorn.

Avsnitt 11: Använda flera kameror samtidigt

En av OBS många styrkor är att du kan komponera scener där du visar flera källor i sändning samtidigt. I det här avsnittet går vi igenom hur du bygger en scen där tre olika kameravinklar visas samtidigt i bild.

Avsnitt 12: Kamerainställningar

Olika kameror har olika inställningsmöjligheter som t.ex. olika “färgkänslor”, ljusinsläpp m.m. För att få bästa tänkbara bild från din kamera kan det vara av stort värde att lägga lite extra tid på att lära dig hur just din kamera fungerar, för att göra de justeringar som krävs för en balanserad och fin bild. Både vad gäller ljus, kontrast, mättnad och färger. När du använder flera kameror samtidigt i en scen så blir skillnaden mellan dessa än mer uppenbar.

Ett mål du kan ha är att försöka få de olika kamerorna att se någorlunda lika ut i bild, d.v.s. ha samma färgbalans och ljus. Justeringar kan göras direkt i vissa kameror, men du kan även göra nödvändiga inställningar direkt i programmet OBS Studio (oavsett vilken kamera du har), genom att lägga på ett filter på respektive kamerakälla. I det här avsnittet går vi genom hur du gör just detta.

Avsnitt 13: Två kameror och två mikrofoner samt hur du omformar stereosignal till mono

När du i en scen vill ha en värd/konferencier som pratar med t.ex. en inbjuden gäst, kan det vara bra att personerna har varsin mikrofon att prata i. För att förhöja intrycket ytterligare kan du även använda dig av två kameror som riktas mot respektive person. I det här avsnittet visar vi ett sätt för att uppnå just detta. Du lär dig också hur du omformar en stereokälla till mono, så att ljudet som går ut i strömmen låter lika mycket i vänster och höger öra.

Avsnitt 14: Lägga till text och logotyp

I OBS Studio kan du enkelt lägga till ditt företags logotyp, och andra bilder som du sedan kan justera i storlek och placera var du vill i scenen. OBS Studio har också ett bra textningsverktyg, där du kan skapa egna texter som t.ex. namn på en person i bild, meddelanden (“Vi tar en paus till kl 13.00”) eller något annat. Allt detta kan ske i direktsändning. Textverktyget låter dig enkelt välja typsnitt, färg och storlek. I det här avsnittet lär du dig hur detta går till.

Avsnitt 15: Visa film i en scen

I det här avsnittet visar vi hur du kan lägga till ett filmklipp du vill visa i din scen. När du ska lägga till en film som finns sparad på din hårddisk hittar du denna under “Källor – Mediakälla”.

Avsnitt 16: Overlays

Genom att lägga till en s.k. “Overlay” (designmall) i din scen kan du enkelt profilera sändningen till ditt företags färger, typsnitt och övriga grafiska profil. Ett enkelt och bra sätt att skapa overlays är att använda sig av ett presentationsprogram, t.ex. Powerpoint, Google Presentation, Keynote eller liknande. Där lägger du till önskad bakgrund och ritar upp rutor med en ram, som kommer att användas som “platshållare” för de olika källorna du vill visa i scenen.

Ett enkelt sätt att för att radera bakgrunden i platshållarna, och ersätta innehållet med t.ex. en kamerakälla, en presentation eller något annat, är att fylla platshållaren med grön färg. När du sedan lägger overlayen i din scen i OBS Studio kan du använda funktionen “Kromafilter” för att radera ut det gröna så platshållaren blir genomskinlig. Sedan placerar du in önskad källa i önskad platshållare, och skapar på så sätt en mycket snygg scen. Tänk på att placera overlayen längst fram (upp) i källor så att ditt innehåll bäddas in (hamnar bakom overlayen) på ett snyggt sätt.

I det här avsnittet visar vi hur du gör just detta.

Avsnitt 17: Green Screen – Användningsområden

I avsnitt 5 pratar vi om Green Screen och visar grunderna i att använda denna teknik för att byta ut sin bakgrund mot något helt annat. I det här avsnittet visar vi några olika exempel på användningsområden med Green Screen. Vi har här valt några vanligt förekommande användningsområden för livesändningar. Du kommer säkert hitta många andra sätt att använda den här funktionen för att skapa dina egna unika och spännande scener i OBS Studio, så se detta endast som en introduktion för att komma igång och testa själv.

Avsnitt 18: Studioläge i OBS

I funktionen “Studioläge” i OBS Studio kan du, samtidigt som du är i sändning, förbereda eller anpassa nästkommande scenbyte utan att dina tittare ser det. Ett exempel kan vara att du får in en gäst i studion och vill lägga till en textkälla med gästens namn, som visas i den scenen vid scenbytet. I det här avsnittet visar vi hur det går till.

Avsnitt 19: Sänd din OBS-produktion via Zoom

Nu har det blivit dags att sända din OBS-produktion till en digital mötesplattform, det kommer du att lära dig i det här avsnittet. I det här exemplet använder vi oss av mötesverktyget Zoom Video Conferencing, men tack vare den kostnadsfria programvaran NDI Tools kan du sända din OBS produktion till Teams, Google Meet, Skype eller något annat mötesverktyg.

Något som inte nämns i videon, men som kan vara av stort värde att känna till, är att du i Zoom kan låsa “ditt” mötesfönster så att alla deltagare ser din sändning i helbild hela tiden. Det gör du genom att högerklicka på “din” bild i Zoom-mötet och väljer “Spotlight for everyone”. Då låser du ditt fönster så att det inte automatiskt växlar över till den som pratar i mötet. För att denna funktion ska kunna användas behöver det finnas minst två deltagare inne i mötet, utöver dig själv.

Avsnitt 20: Synka ljud och bild

Du kanske har upplevt att ljud och bild inte synkar med varandra, d.v.s. munnen på den som pratar rör sig inte i synk med ljudet du hör. Det här är ett fenomen som man också kan se på TV ibland. I digitala livesändningar kan detta bero på många orsaker, t.ex. uppkopplingshastighet, processorkraft i datorn och förmågan att buffra inkommande signaler i det mötesverktyg som ska visa din sändning. I det här avsnittet lär du dig att synka ljud och bild i din OBS sändning.

Avsnitt 21: Lägg till Zoomchatten i din scen

Ett trevligt sätt att visa möteschatten är att lägga till den i en scen i OBS Studio. I det här avsnittet visar vi hur du kan bryta ut Zoom-chatten och lägga den i en platshållare, som du skapat för chatt, i din overlay.

Avsnitt 22: Kurssammanfattning

I det här avsnittet sammanfattar vi vad du lärt dig i denna kurs. Nu är det bara att sätta igång att sända dina möten på ett helt nytt spännande sätt, och glöm inte att öva, öva och öva! Övning och utforskande ger färdighet!

Lycka till!