CPL-gruppen

Pall-appen underlättar handeln med lastpallar

CPL-gruppen köper, säljer, reparerar, sorterar, lagrar och återvinner last- och pallemballager i hela Sverige. CPL-gruppen är en medlemsorganisation och består av nio fristående företag utspridda över landet. Deras administrativa hantering består av fraktsedlar som förr var i pappersform och hanterades på kontor, i lastbilar och på truckar – helt manuellt. Fraktsedlarna rapporterades in i ett pallsaldossystem som var byggt i en excellmall. Idag används en app för att se beställningar, hämtningar, lagersaldo och statistik. Information som är tillgänglig för både CPL-gruppen, deras leverantörer och kunder.

Vad som motiverade oss till digitalisering

 • Vårt gamla arbetssätt var ineffektivt.
 • Vi var i stort behov av ordning och reda.
 • Vi behövde ha ett mer användarvänligt system, både för våra kunder leverantörer och för oss själva.

Vi har jobbat med följande motorer:

1. Vision, misson och värderingar

2. Strategiarbete

3. Organisation

Resultatet av digitaliseringen

 • Vi har fått en smidigare administration
 • Vi får fram bättre statistik och översikt
 • Vår verksamhet har blivit mer användarvänlig för våra medarbetare och samarbetspartners
 • Vi har fullständig kontroll vilket gör verksamheten mer kostnadseffektiv
 • Vi har fått nya kunder

Affärer med transparens

Pall-appen är en logistikplattform som miljösnällt hanterar transaktionsflöden, transporter, artiklar, priser och rapportering mellan CPL-gruppen, deras kunder och medlemsföretag. Pall-appen främjar transparensen i affärerna då kunder i realtid kan följa hur pallar sorteras efter typ och kvalitet. Alla ändringar som görs skapar en status som är spårbar på person och tid. Användare får notiser när uppdateringar i transaktionen sker. Det finns också möjlighet att bifoga foton direkt från telefonen så att man kan kontrollera att sortering och prissättning stämmer överens med den ursprungliga leveransen. Systemet skapar automatiskt fraktsedlar som kan scannas och signeras digitalt direkt i appen.

Fakta

Central Pall Logistik är ett medlemsägt företag som omfattar nio fristående företag med gemensam omsättning på omkring 400 mkr. De finns representerade på mer än 14 orter och arbetar rikstäckande med egen logistik och transport.

Läs mer om företaget

Lärdomar från projektet

 • Den största lärdomen av projektet är att digitalisering är ett måste i framtiden för att kunna vara attraktiv på marknaden.
 • Att skapa denna logistikplattform har tagit tid och det har varit mycket bollande fram och tillbaka. Nu efter snart två år pågår fortfarande vidareutvecklingen av plattformen samtidigt den är i drift. Pall-appen växer i och med att fler kunder kommer in med olika krav och önskemål.
 • Om man, som vi, inte har förkunskap kring digitalisering är det viktigt att hitta en leverantör som man har stort förtroende för.
 • Räkna med att det kommer att kosta mer än beräknat. Vi kom på saker under resans gång som lades till i Pall-appen så den skulle bli så komplett som möjligt för kunderna.

Är ditt företag redo för nästa steg?

Vi guidar ditt företag genom den digitala resan!

Vill du veta mer om de 9 digitaliseringsmotorerna och testa din digitala mognad?

Starta digitaliseringsguiden

Be digital hjälper dig att hitta rätt leverantör

När du vet vilka områden ditt företag ska fokusera på är det dags att matcha dig med rätt företag.

Gå till matchningstjänsten
Skip to toolbar