Klässbols Linneväveri

Klässbol har inte dukat under för digitaliseringen – transformerar arvet och traditionen rakt in i framtiden

Klässbols Linneväveris försäljning på nätet har ökat tack vare en mer aktiv digital närvaro och en skräddarsydd mobilanpassad webbplats. Genom att jobba kontinuerligt med SEO, content (innehåll) och konverteringar har de fått stort genomslag på Google.

Vad som motiverade oss till digitalisering

 • Vi har stora krav på oss att anpassa oss efter konsumenternas krav och köpbeteenden
 • Hänga med i utvecklingen
 • Öka konkurrenskraften
 • Allt fler handlar på nätet

Vi har jobbat med följande motorer:

4. Processer

5. Infrastruktur

6. Data & analys

Resultatet av digitaliseringen

 • Vi syns mer och säljer mer tack vare en aktiv närvaro på webben
 • Ökad försäljning eftersom vi jobbar kontinuerligt med både innehåll, SEO och konverteringar.
 • Mycket bra genomslag på Google enbart genom att följa deras rekommendationer
 • Cirka 60 procent av besöken kommer via organiska sökningar, resten från nyhetsbrev, direktlänkar och sociala medier

Driva försäljning digitalt

När vi granskade vår egen verksamhet kom vi fram till att den befintliga webben var omodern och att vi måste anpassa plattformen efter dagens marknad. Vi tog in konsulter inom IT och design och beslutade oss för att gå över till WordPress i kombination med Woo-commerce. Fördelen med dessa plattformar är att vi kan välja ut de delar vi behöver och betala endast för dessa komponenter, exempelvis plug-ins. Vi fick även rådet att ”äga” vår butik själva för att ha full kontroll på innehållet och kunna jobba aktivt med att driva försäljningen digitalt. När beslutet var fattat tryckte vi på knappen och satte igång. Först handlade det till stor del om att ta fram nytt innehåll och ny design. Designen skulle vara klassisk, lättarbetad, dynamisk och passa varumärket. Livsstilsbilder, produktbilder och filmklipp med ett helt nytt manér togs fram för att generera en större genomslag när vid lanseringen av webbshoppen. Vi arbetade om

befintliga texter och skrev nya för att sökoptimera innehållet. Sedan var det dags för utveckling och tester på olika plattformar, webbläsare och olika skärmstorlekar. Vi valde en molntjänst som server för att slippa eget underhåll och för att det kan vara kostnadseffektivt. Cirka ett år efter beslutet togs, 2017, lanserade vi den nya webbplatsen med en ny webbutik.

Fakta

Klässbols Linneväveri är ett familjeföretag med anor ifrån sent 1800-tal. I dag är det den tredje och fjärde generationen som driver verksamheten. Linneproduktionen är belägen i Klässbol utanför Arvika i Värmland, där det även finns en butik med fullt sortimentet och andrasortering. Väveriet är kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och står bland annat för dukar och servetter till Nobelfesten.

Läs mer om företaget

Lärdomar från projektet

 • Du tjänar alltid på att ta ett helhetsgrepp kring den digitala närvaron. Det är viktigt att uppdatera innehållet regelbundet, hitta rätt språk och ta fram en strategi för arbetet.
 • Testa att allt fungerar innan du installerar nya uppdateringar.
 • Behåll personer från webbprojektet även efter överlämnandet under en överskådlig tid för att säkerställa att allt fungerar.
 • Att nå perfekt resultat på ”alla” mobila skärmar på marknaden är svårt, det räcker med att hitta ett riktmärke för vad som kan ses som försumbart.
 • Koppla på Adwords och andra analysprogram tidigt och se till att den gamla webbplatsen inte är synlig längre, särskilt när du indexerar på google.
 • Det tar tid att få genomslag på Google.

Är ditt företag redo för nästa steg?

Vi guidar ditt företag genom den digitala resan!

Vill du veta mer om de 9 digitaliseringsmotorerna och testa din digitala mognad?

Starta digitaliseringsguiden

Be digital hjälper dig att hitta rätt leverantör

När du vet vilka områden ditt företag ska fokusera på är det dags att matcha dig med rätt företag.

Gå till matchningstjänsten
Skip to toolbar