Randek Robotics

Digitala konstruktioner ersatte tusentals pappersark som skickas kors och tvärs över hela världen

Randek Robotics har digitaliserat sin konstruktion av styrskåp, vilket lett till att de minskat sin pappersanvändning enormt. Från att ha skrivit ut 2000 ark till varje projekt hanterar de nu alla ritningar digitalt. Tidigare gjordes alla revideringar manuellt i pappersformat och ritningarna skickades mellan olika länder i fysiska pärmar. Digitaliseringen har effektiviserat deras arbetstid med cirka 30-40 procent och kvalitetssäkrat produktionen genom högre säkerhet och bättre spårbarhet.

Vad som motiverade oss till digitalisering

  • Vi ville ha högre kvalitet och bättre spårbarhet.
  • Vi såg behov av säkrare revisionshantering.
  • Vi ville bli av med alla pärmar och minska vår enorma pappersförbrukning.
  • Vi såg att digitala anteckningar skulle bli enklare att tyda än analoga.
  • Ett system där fabrikat, modell och antal genereras automatiskt utifrån ritningar skulle effektivisera och förenkla mycket.

Vi har jobbat med följande motorer:

1. Vision, misson och värderingar

2. Strategiarbete

4. Processer

Resultatet av digitaliseringen

  • Vi sparar mycket tid. Montörer i andra länder kan gå in direkt i systemet och rödmarkera ändringar istället för att skriva på papper och skicka över.
  • Vi har mycket bättre spårbarhet. Montören kan stå vid styrskåpet och redigera direkt i surfplattan och det syns vem som gjort en ändring.
  • Vi har kortare ledtider och jobbar 30-40 procent effektivare.
  • Vi har minskat vår pappersförbrukning rejält. Tidigare skrev vi ut minst 2 000 A3-ark per projekt.
  • Vi har betydligt högre säkerhet då vi inte riskerar att en pärm som inte finns i något mer exemplar försvinner eller fastnar i tullen i ett annat land.

Alla komponenter samlade i bibliotek som uppdateras i realtid

Randek Robotics har infört ett kraftfullt konstruktionsprogram för elavdelningen där leverantörer lägger upp sina produkter i en dataportal. Tack vare det finns alla komponenter samlade i ett bibliotek som uppdateras i realtid. Förr sökte konstruktörerna information i kataloger på webben och ritade alla delar helt manuellt. I systemet ePlan filtreras rätt komponenter snabbt ut utifrån konstruktionen, vilket sparar mycket tid.

Elkonstruktionsavdelningen konstruerar lösningen till styrskåpen, gör en riskanalys och avgör vilka funktioner som behövs. De tar även reda på vilka komponenter som passar, söker upp produkten och når enkelt produktens hemsida med all information. Sedan bygger elavdelningen skåpet innan test och leverans.

Alla montörer som använder ritningarna i ePlan kan skriva på sitt eget språk tack vare en översättningsmodul. Det gör att programmet fungerar för samarbeten världen över.

Randek Robotics började successivt med att sätta in alla nya projekt i systemet. En av medarbetarna som gått en två veckor lång utbildning har i sin tur lärt upp sin kollega. De har tagit fram dokumentation med mallar, som visar hur de ska strukturera upp sina ritningar. Detta är en del av deras projektmodell, som även beskriver hur de sparar data och var, samt hur de kommunicerar.

Att valet föll på ePlan för Randek Robotics i Arvika beror främst på att hela koncernen använder just detta system. De köper licenser och serviceavtal för de olika moduler som de använder. Med surfplattor kan hur många som helst jobba i systemet samtidigt, det räcker med en licens. En person kan vara ansvarig för flera projekt och då får hen all information om projekten, vilka som är ansvariga och vem som monterar med mera.

Fakta

Randek Robotics är ett automationsbolag som inom koncernen jobbar i över 40 olika länder. Koncernen köpte upp APR Automation i Arvika 2017. De utvecklar, tillverkar och säljer högpresterande maskiner och system ämnat för prefabricerad hustillverkning. Produktsortimentet består av: kapsågar, vägg-, golv-, och taklinjer, takstolssystem, vändbord och specialmaskiner. Även specialmaskiner till tillverkande industri såsom robotceller och maskinlinjer.

De tillverkar också styrskåp, framförallt till sina egna system, men även till kunder. Ibland uppgraderar de gamla maskiner med hjälp av nya styrskåp, exempelvis genom att byta styrsystem. Med ett nytt styrsystem kan maskiner fungera i tjugo år till.

Läs mer om företaget

30-40%

Vi har kortare ledtider och jobbar 30-40 procent effektivare.

2000

Minskad pappersförbrukning. Tidigare användes cirka 2 000 A3-ark per projekt.

Lärdomar från projektet

  • Klara och tydliga mål är viktigt – man måste veta vad man vill och vilka funktioner man behöver.
  • Det är av stor betydelse att ta fram rutiner. Det är annars lätt hänt att fortsätta som förr.
  • Det krävdes mer ny hårdvara än vi hade räknat med, vi fick investera i ny utrustning för att få det att fungera bra med behovet av mer utrymme och fler uppgraderingar.

Är ditt företag redo för nästa steg?

Vi guidar ditt företag genom den digitala resan!

Vill du veta mer om de 9 digitaliseringsmotorerna och testa din digitala mognad?

Starta digitaliseringsguiden

Be digital hjälper dig att hitta rätt leverantör

När du vet vilka områden ditt företag ska fokusera på är det dags att matcha dig med rätt företag.

Gå till matchningstjänsten
Skip to toolbar